Faranghe - een italiaanse woonboerderij

carciofi van nonna betta

Nieuwsbrief

La Dolce Vita - Eten & drinken

 

Carciofi alla giudia

Artisjok op joodse wijze

Ingrediënt voor 1 persoon:

3 kleine artisjokken per persoon of 1 grote artisjok.
Frituurolie
Peper en zout

bereidingswijze:

carciofi giudia  1

 (1,2,3) verwijder de taaie buitenste bladeren. Snij  de punten weg en het grootste deel van de paarse kleur van de buitenste bladeren met behulp van een schillenmesje het liefst met een gebogen lemmet. Snij zo alle harde punten af tot de artisjok een soort roos is geworden.

carciofi della giudia 2

(4,5,6) Als de artisjokbloem is geschild ga je verder met de onderkant en de steel  Snij en schil alle leerarchtige delen weg.  

carciofi 3

(7,8,9) Dompel de artisjokken in een bak met water aangezuurd met citroen voor ten minste 10 minuten. Haal ze uit het water en droog af. Ze de artisjok op de kop en druk de bloemblaadjes uit elkaar. Verhit olie,  niet te heet tot 140 150 graden  in een ruime pan  en dompel de artisjokken onder en dan laat ze koken in het vet  gedurende 10 tot 15 minuten. Om het kookproces te controleren kun je  met een vork prikken in het hart van de artisjok  Is het gaar (vork steekt makkelijk het hart van de artisjok) dan ze uit de olie verwijderen.

carciofi 4

(10, 11, 12) Haal ze uit de olie, laat afkoelen ondersteboven op een bord met keukenpapier voor ongeveer 20 minuten, zodat de overtollige olie weglekt. Met een vork open je de bladeren van binnen naar buiten zo krijgt de artisjok het uiterlijk van haar bloem. Breng de binnenkant van de artisjokken op smaak met zout en peper laat ze een paar minuten rusten zodat het op smaak komt. Besprenkel met wat water of wijn en dompel ze opnieuw in de olie, met iets hogere temperatuur maar let op ze kunnen nu snel verbranden. Na 1 minuut verwijder en uitlekken op keukenpapier, en gloeiend heet serveren.

Bron: giallozafferano.it

Andere antipasto recepten op deze site zijn suppli di roma en carpaccio op een bedje van rucola of stromboli