![]() |
![]() |
![]() |
3 kleine artisjokken per persoon of 1 grote artisjok.
Frituurolie
Peper en zout
(1,2,3) verwijder de taaie buitenste bladeren. Snij de punten weg en het grootste deel van de paarse kleur van de buitenste bladeren met behulp van een schillenmesje het liefst met een gebogen lemmet. Snij zo alle harde punten af tot de artisjok een soort roos is geworden.
(4,5,6) Als de artisjokbloem is geschild ga je verder met de onderkant en de steel Snij en schil alle leerarchtige delen weg.
(7,8,9) Dompel de artisjokken in een bak met water aangezuurd met citroen voor ten minste 10 minuten. Haal ze uit het water en droog af. Ze de artisjok op de kop en druk de bloemblaadjes uit elkaar. Verhit olie, niet te heet tot 140 150 graden in een ruime pan en dompel de artisjokken onder en dan laat ze koken in het vet gedurende 10 tot 15 minuten. Om het kookproces te controleren kun je met een vork prikken in het hart van de artisjok Is het gaar (vork steekt makkelijk het hart van de artisjok) dan ze uit de olie verwijderen.
(10, 11, 12) Haal ze uit de olie, laat afkoelen ondersteboven op een bord met keukenpapier voor ongeveer 20 minuten, zodat de overtollige olie weglekt. Met een vork open je de bladeren van binnen naar buiten zo krijgt de artisjok het uiterlijk van haar bloem. Breng de binnenkant van de artisjokken op smaak met zout en peper laat ze een paar minuten rusten zodat het op smaak komt. Besprenkel met wat water of wijn en dompel ze opnieuw in de olie, met iets hogere temperatuur maar let op ze kunnen nu snel verbranden. Na 1 minuut verwijder en uitlekken op keukenpapier, en gloeiend heet serveren.
Bron: giallozafferano.it
Andere antipasto recepten op deze site zijn suppli di roma en carpaccio op een bedje van rucola of stromboli